Tekst alternatywny Tekst alternatywny Tekst alternatywny Tekst alternatywny Tekst alternatywny Tekst alternatywny Tekst alternatywny Tekst alternatywny



Smakowe

Cukier puder oprawia skuteczność wielu zanęt. Nie należy jednak stosować w zbyt dużych ilościach. W pierwszej fazie klei, potem rozwadnia; zanęta wydaje się dobra, a po pół godzinie już okazuje się do niczego.

Biszkopt mielony Przysmak wielu ryb. Można stosować w różnych zestawieniach, ale w małych dawkach. Mielenie łatwe, mieszanie - kłopotliwe.

Herbatniki Po sproszkowaniu działają na ryby podobnie jak biszkopty. Silnie sklejają zanętę, wymagają więc równoczesnego stosowania składników rozpraszających.

Sól Zastosowanie w nielicznych zanętach, m.in. dennych krąpiowych. Poza tymi sześcioma grupami należałoby jeszcze wymienić dwa rodzaje składników. Jeden to przynęty zanętowe, których dodatek do gotowej mieszanki zawsze zanętę uatrakcyjnia. Najczęściej stosuje się wspomniane niewielkie białe robaczki i larwy ochotki. Do wszelkich zanęt gruntowych nadają się także dżdżownice. Trzeba je posiekać (bezpośrednio przed nęceniem!), gdyż trudno inaczej uzyskać potrzebną drobniejszą postać. Rzadziej się używa kasz, ziaren, zacierek itp., a już całkiem rzadko rozmaitych nietypowych przynęt, jak larwy osy czy robaczki mączne.